Bułeczki śniadaniowe

Przepyszne bułeczki, idealne na śniadanie. Z chrupiącą skórką i miękkim, ale intensywnym środkiem. W dodatku wystarczy wstać tylko około godzinkę wcześniej przed resztą domowników, by obudzić ich cudownym, apetycznym zapachem.. :)



Składniki na około 12 małych bułeczek:

  • 0,5 kg mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suszonych
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier, oliwę i wodę. Mieszamy składniki i odstawiamy na 10 minut, do spienienia.
Całość przelewamy do miski, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Po upływie tego czasu z ciasta formujemy bułeczki i przekładamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub drewnianą łopatkę do pieczywa, oprószoną mąką.
Ponownie, pod ściereczką, dajemy bułeczkom wyrosnąć przez 15 minut. Po upływie tego czasu smarujemy bułeczki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem oraz nacinamy ostrym nożem - u nas wyszły bułeczki z # ;) - po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 220°C przez 25 minut.
Po upieczeniu studzimy bułeczki na kratce.

Bułeczki możemy piec na blasze, wyłożonej papierem lub na kamieniu szamotowym. Bardzo polecamy tę drugą opcję; od kiedy mamy taki kamień w domu, pieczywo dużo zyskało na smaku i chrupkości skórki. :)


Z powyższego przepisu, z równym powodzeniem można upiec również bagietki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty