Kruche ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką.
Dziś razem z Markiem spędziliśmy całe popołudnie w kuchni.:)
Robiliśmy pyszne kruche ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką*.:)
Po pierwsze dlatego, że dziś są moje imieniny.;) Po drugie - obiecałam je Markowi już dawno, a po trzecie..zgłosiliśmy je na konkurs "Letnie owoce rządzą u Margarytki" na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki.:)
*Przepis pochodzi od Dorotuś z bloga Moje Wypieki.:)
Smacznego!!:)
Po cichutku powiem, że ciasto wyszło pyszne..
..co Marek z radością potwierdza.;)
Oprócz ciasta, zrobiliśmy dziś jeszcze dżem brzoskwiniowy, na który przepis podamy w innym poście.:)
A że świętujemy dziś moje imieniny, to dodaję jeszcze zdjęcie w moim nowym fartuszku, który uszyła mi moja Mama!:):*
i idziemy dalej świętować i odpoczywać.:)
Miłej niedzieli!:)
Robiliśmy pyszne kruche ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką*.:)
Po pierwsze dlatego, że dziś są moje imieniny.;) Po drugie - obiecałam je Markowi już dawno, a po trzecie..zgłosiliśmy je na konkurs "Letnie owoce rządzą u Margarytki" na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki.:)
*Przepis pochodzi od Dorotuś z bloga Moje Wypieki.:)
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szkl mąki pszennej lub kukurydzianej
- 250 g zimnej margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Margarynę pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Gotowe
ciasto podzielić na dwie nierówne części (mniej więcej 1/3 i 2/3),
każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić
dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach ok 30 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temp. 190°C przez około 20 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Składniki na delikatną waniliową piankę:
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
- pół szklanki oleju
- 500 g malin
Kiedy
podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na
sztywno, powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.
Następnie powoli wsypać budyń (proszek), cały czas należy ubijać, aby
budyń dobrze się rozpuścił. Wlać olej i ubijać aż do połączenia się
wszystkich składników.
Na
podpieczony, wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, wyrównać.
Układać w niej gęsto maliny, otworkami do góry, lekko wpychając je w
pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temp. 190°C przez około 30-40 minut.
Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!:)
Po cichutku powiem, że ciasto wyszło pyszne..
..co Marek z radością potwierdza.;)
Oprócz ciasta, zrobiliśmy dziś jeszcze dżem brzoskwiniowy, na który przepis podamy w innym poście.:)
A że świętujemy dziś moje imieniny, to dodaję jeszcze zdjęcie w moim nowym fartuszku, który uszyła mi moja Mama!:):*
i idziemy dalej świętować i odpoczywać.:)
Miłej niedzieli!:)
Wspaniałe! I jaka piękna foto-relacja:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Was:)
Pozdrawiam!
gratuluje wygranej w konkursie, przepis już wdrukowałam i we wtorek upieke a fartuszek śliczny
OdpowiedzUsuńDziękujemy!:)
OdpowiedzUsuńMB Vintage - ciasto polecamy!:) My też będziemy robić je znowu w tym tygodniu.:)
spóźnione życzenia imieninowe!!!Ciacho pychota!!!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie- postaram się wypróbować już wkrótce!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ...:}
OdpowiedzUsuńWitam:-) wlasnie sie piecze, ale cos z nim chyba nie tak, gdyz jestniezbyt wysokie, a masa waniliowa nie bylagesta, tylkosiewylewala po bokach :-(
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń