Kruche ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką.

Dziś razem z Markiem spędziliśmy całe popołudnie w kuchni.:)

Robiliśmy pyszne kruche ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką*.:) 
Po pierwsze dlatego, że dziś są moje imieniny.;) Po drugie - obiecałam je Markowi już dawno, a po trzecie..zgłosiliśmy je na konkurs "Letnie owoce rządzą u Margarytki" na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki.:)

*Przepis pochodzi od Dorotuś z bloga Moje Wypieki.:)



Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szkl mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 250 g zimnej margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Margarynę pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części (mniej więcej 1/3 i 2/3), każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach ok 30 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temp. 190°C przez około 20 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.





 Składniki na delikatną waniliową piankę:
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
  • pół szklanki oleju
  • 500 g malin
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie powoli wsypać budyń (proszek), cały czas należy ubijać, aby budyń dobrze się rozpuścił. Wlać olej i ubijać aż do połączenia się wszystkich składników. 





Na podpieczony, wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, wyrównać. Układać w niej gęsto maliny, otworkami do góry, lekko wpychając je w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temp. 190°C przez około 30-40 minut.
Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.





Smacznego!!:)







Po cichutku powiem, że ciasto wyszło pyszne..
..co Marek z radością potwierdza.;)



Oprócz ciasta, zrobiliśmy dziś jeszcze dżem brzoskwiniowy, na który przepis podamy w innym poście.:)


A że świętujemy dziś moje imieniny, to dodaję jeszcze zdjęcie w moim nowym fartuszku, który uszyła mi moja Mama!:):*


i idziemy dalej świętować i odpoczywać.:)

Miłej niedzieli!:)

Komentarze

  1. Wspaniałe! I jaka piękna foto-relacja:)
    Pysznie u Was:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. gratuluje wygranej w konkursie, przepis już wdrukowałam i we wtorek upieke a fartuszek śliczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy!:)

    MB Vintage - ciasto polecamy!:) My też będziemy robić je znowu w tym tygodniu.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. spóźnione życzenia imieninowe!!!Ciacho pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie- postaram się wypróbować już wkrótce!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam:-) wlasnie sie piecze, ale cos z nim chyba nie tak, gdyz jestniezbyt wysokie, a masa waniliowa nie bylagesta, tylkosiewylewala po bokach :-(

    OdpowiedzUsuń
  7. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty