Truskawkowy deser tiramisu.

Tegoroczny sezon truskawkowy niestety dobiega już końca.
Tych z Was, u których te przepyszne owoce jeszcze się nie skończyły zapraszamy do wypróbowania autorskiego pomysłu Marysi na przepyszny truskawkowy deser tiramisu.:)

Pomysł i przepis powstały przy okazji konkursu - i chociaż w konkursie nie wygrał, ale zdobył nagrodę publiczności (czyt. domowników) i zniknął ze stołu w mgnieniu oka, co jest dla niego największą pochwałą.:)







Składniki:

  • 240 g podłużnych biszkoptów
  • likier czekoladowy do nasączenia
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • kilka truskawek
  • starta czekolada (około 5 kostek lub więcej - wedle uznania)

Biszkopty ułożyć na talerzyku, nasączyć likierem.
Śmietanę kremówkę ubić; pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Do śmietany delikatnie wmieszać serek mascarpone.
Połowę powstałego kremu wyłożyć na biszkopty, na kremie poukładać pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą warstwą biszkoptów i nasączyć je likierem.
Na wierzch wyłożyć resztę kremu i posypać startą czekoladą.
Udekorować truskawkami maczanymi w rozpuszczonej czekoladzie.

Deser podawać schłodzony uprzednio w lodówce.



Do dekoracji, oprócz truskawek, Marysia użyła jeszcze fantazyjnych czekoladowych wzorków, które przygotowała sama.
Zrobienie dowolnych wzorów z czekolady jest bardzo proste.
Wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej kilka kostek czekolady (najlepiej gorzkiej), przełożyć ją do rękawa cukierniczego - lub jeśli ktoś tak jak my takowego nie posiada - do zwykłego woreczka, w którym odcinamy maleńki kawałek jednego z rożków, i wycisnąć na papier do pieczenia dowolny wzór.
Papier z tak powstałymi dekoracjami wkładamy na kilka minut do zamrażalnika, aby czekolada stężała, po czym delikatnie odklejamy wzorki od papieru, uważając, aby się nie połamały i układamy na naszym torcie/cieście/deserze.:)


Życzymy smacznego i pozdrawiamy serdecznie!:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty