Muffiny bananowe.

Jaki deser jest najlepszy, kiedy goście są już prawie pod drzwiami? Oczywiście muffiny!:)
Przedwczoraj przyjechał do nas mój brat z rodzinką, upiekłam więc muffiny bananowe.:)








Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g bananów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C. Papilotki umieścić w zagłębieniach formy na muffiny.
Banany obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Mąkę przesiać przez sitko i zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Jajko rozmącić, dodać je do mąki, razem z cukrem, olejem, jogurtem, cukrem wanilinowym i pokrojonymi bananami.
Papilotki napełnić ciastem, wygładzić z wierzchu.
Muffiny piec około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Po upieczeniu muffiny można udekorować w dowolny sposób - ja rozpuściłam kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej i posypałam migdałami w słupkach.:)


Muffiny to jeden z moich ulubionych deserów. Szybko się je przyrządza, zawsze wychodzą i smakują gościom.:)
Polecam wszystkim pieczenie tych małych pyszności.:)

Komentarze

  1. Uwielbiam muffiny wszelkiej maści, ale bananowe to chyba najbardziej :) Te Wasze wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisów na muffiny będzie więcej - obiecujemy!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co bananowe!!!! świetny pomysł. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. bananowe muffiny są jednymi z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty