Śniadanie do łóżka.
Przyjemnie jest czasem dostać śniadanie do łóżka, prawda?:)
A już w szczególności jeżeli składa się na nie przepyszne pieczywo upieczone z samego rana przez ukochanego Męża.
Taką niespodziankę zrobił mi Marek; na śniadanie dostałam jeszcze ciepłe, cudnie pachnące bagietki.
A teraz oddaję mu głos, aby podał Wam przepis.:)
Składniki:
Uformować kulę i wyrabiać ciasto na blacie posypanym mąką, aż będzie elastyczne.
Przełożyć do miski posypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą energicznie wyrobić i uformować na kształt bagietki.
Ułożyć na blasze i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temp. 220°C. Bagietki posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać ukośnie ostrym nożem. Można posypać sezamem lub makiem.
Piec na środkowym poziomie piekarnika około 35 minut.
Podawać ze świeżym masłem i pyszną herbatą. Koniecznie do łóżka.:)
Smacznego!:)
A już w szczególności jeżeli składa się na nie przepyszne pieczywo upieczone z samego rana przez ukochanego Męża.
Taką niespodziankę zrobił mi Marek; na śniadanie dostałam jeszcze ciepłe, cudnie pachnące bagietki.
A teraz oddaję mu głos, aby podał Wam przepis.:)
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
- mąka do wyrabiania
- 1 jajko
Uformować kulę i wyrabiać ciasto na blacie posypanym mąką, aż będzie elastyczne.
Przełożyć do miski posypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą energicznie wyrobić i uformować na kształt bagietki.
Ułożyć na blasze i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temp. 220°C. Bagietki posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać ukośnie ostrym nożem. Można posypać sezamem lub makiem.
Piec na środkowym poziomie piekarnika około 35 minut.
Podawać ze świeżym masłem i pyszną herbatą. Koniecznie do łóżka.:)
Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz