Bagietki
Może wstaniesz jutro trochę wcześniej i obudzisz domowników zapachem pieczywa roznoszącym się po domu?.. :)
Składniki na dwie bagietki:
- 1/2 kg mąki pszennej chlebowej, typ
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suszonych
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier, oliwę i wodę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do spienienia.
Po tym czasie całość przelewamy do miski, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny, do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po upływie podanego czasu dzielimy ciasto na dwie części i z każdej z nich formujemy kształt bagietki, układając je na blasze wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, do wyrośnięcia.
Bagietki nacinamy ostrym nożem i smarujemy mlekiem, aby skórka ładnie się zrumieniła.
Bagietki nacinamy ostrym nożem i smarujemy mlekiem, aby skórka ładnie się zrumieniła.
Pieczemy w temperaturze 220C przez 25 minut. Gotowe bagietki studzimy na kratce.
PS. Bagietki nie potrzebują dużo czasu do wystudzenia, a lekko ciepłe są po prostu przepyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz