Bagietki

Propozycja śniadaniowa - bagietki!
Może wstaniesz jutro trochę wcześniej i obudzisz domowników zapachem pieczywa roznoszącym się po domu?.. :)


Składniki na dwie bagietki:

  • 1/2 kg mąki pszennej chlebowej, typ
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suszonych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier, oliwę i wodę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do spienienia.
Po tym czasie całość przelewamy do miski, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny, do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po upływie podanego czasu dzielimy ciasto na dwie części i z każdej z nich formujemy kształt bagietki, układając je na blasze wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, do wyrośnięcia.
Bagietki nacinamy ostrym nożem i smarujemy mlekiem, aby skórka ładnie się zrumieniła.
Pieczemy w temperaturze 220C przez 25 minut. Gotowe bagietki studzimy na kratce.

PS. Bagietki nie potrzebują dużo czasu do wystudzenia, a lekko ciepłe są po prostu przepyszne!


Komentarze

Popularne posty