Chleb pszenny I wersja

Akcja - mobilizacja. ;)
Wychodząc naprzeciw obecnym potrzebom, planujemy w najbliższym czasie dodać kilka przepisów na pieczywo. :) Sami, aby ograniczyć zakupy w sklepie, pieczemy chleby i bułki już od kilku tygodni. Zaopatrzyliśmy się w drożdże (udało się kupić suszone na stronie firmy Browin - polecamy) i działamy! ;) Dzisiaj przychodzimy z pierwszym, prostym przepisem na najzwyklejszy, ale też najsmaczniejszy chleb pszenny. I zachęcamy Was do otwarcia swojej domowej piekarni! ;)


Składniki na jeden bochenek:
  • ¼ kostki świeżych lub 8 g suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • ½ kg mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być również olej roślinny)
  • łyżeczka soli
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


[wersja ze świeżymi drożdżami]
W misce, w której będziemy wyrabiać ciasto, mieszamy drożdże z wodą, dodając szczyptę cukru. Mieszając, dodajemy ⅓ mąki. Odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na pół godziny, do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu dodajemy oliwę i sól, zagniatamy ciasto, dosypując resztę mąki.
Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do dłoni.
Formujemy bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy go ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu nacinamy chleb ostrym nożem i smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, aby ładnie się zrumienił. Można go również posypać makiem lub sezamem, wedle uznania.

[wersja z suszonymi drożdżami]
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni.
Formujemy bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy go ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu nacinamy chleb ostrym nożem i smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, aby ładnie się zrumienił. Można go również posypać makiem lub sezamem, wedle uznania.


Wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
Po upieczeniu studzimy chleb na kratce.


Komentarze

Popularne posty