Dżem miodowo-brzoskwiniowy.
Dziś przepis, który mieliśmy dodać..miesiąc temu.
Tak bywa czasem, że coś pochłania czas i nie na wszystko znajduje się wolną chwilę.
W tym roku pierwszy raz robimy różne przetwory. Pierwsze powstały dżemy - truskawkowy i brzoskwiniowy. Dziś podajemy przepis na ten drugi; pyszny, słodki, z dodatkiem miodu..:)
Składniki:
Na patelni podgrzać miód z wodą; gdy się zagotuje zebrać powstałą pianę. Do zagotowanego miodu dodać kawałki brzoskwiń oraz wyciśnięte cytryny. Gotować dalej, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy syrop miodowy z owocami ponownie się zagotuje, łyżką cedzakową wyciągnąć owoce i gotować sam syrop, do czasu aż zgęstnieje.
Dodać ponownie owoce i gotować, co jakiś czas mieszając, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję - jeśli pomimo długiego gotowania dżem jest nadal rzadki, polecam wyłączyć go, ostudzić i wtedy sprawdzić jego gęstość.:)
Mieliśmy kupionych sporo brzoskwiń, więc przy okazji, na próbę, zrobiliśmy jeden duży słoik brzoskwiń w syropie. Stoi jeszcze zamknięty, więc jak nam to wyszło i przepis - innym razem.:)
Pozdrawiamy!
Tak bywa czasem, że coś pochłania czas i nie na wszystko znajduje się wolną chwilę.
W tym roku pierwszy raz robimy różne przetwory. Pierwsze powstały dżemy - truskawkowy i brzoskwiniowy. Dziś podajemy przepis na ten drugi; pyszny, słodki, z dodatkiem miodu..:)
Składniki:
- 4 kg brzoskwiń
- 400 g cukru
- 400 g miodu
- 400 ml wody
- sok i miąższ z 2 cytryn
Na patelni podgrzać miód z wodą; gdy się zagotuje zebrać powstałą pianę. Do zagotowanego miodu dodać kawałki brzoskwiń oraz wyciśnięte cytryny. Gotować dalej, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy syrop miodowy z owocami ponownie się zagotuje, łyżką cedzakową wyciągnąć owoce i gotować sam syrop, do czasu aż zgęstnieje.
Dodać ponownie owoce i gotować, co jakiś czas mieszając, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję - jeśli pomimo długiego gotowania dżem jest nadal rzadki, polecam wyłączyć go, ostudzić i wtedy sprawdzić jego gęstość.:)
Mieliśmy kupionych sporo brzoskwiń, więc przy okazji, na próbę, zrobiliśmy jeden duży słoik brzoskwiń w syropie. Stoi jeszcze zamknięty, więc jak nam to wyszło i przepis - innym razem.:)
Pozdrawiamy!
Witam!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój blog w The Versatile Blogger Avard.
Jeśli interesuje Cię ta zabawa, zapraszam na mojego bloga po szczegóły :)
a ten dżemik pasuje idealnie do goferków z poprzedniego wpisu...ja wymiękam- pychota!!!
OdpowiedzUsuń