piątek, 31 sierpnia 2012

Dżem miodowo-brzoskwiniowy.

Dziś przepis, który mieliśmy dodać..miesiąc temu.
Tak bywa czasem, że coś pochłania czas i nie na wszystko znajduje się wolną chwilę.


W tym roku pierwszy raz robimy różne przetwory. Pierwsze powstały dżemy - truskawkowy i brzoskwiniowy. Dziś podajemy przepis na ten drugi; pyszny, słodki, z dodatkiem miodu..:)




Składniki:
  • 4 kg brzoskwiń
  • 400 g cukru
  • 400 g miodu
  • 400 ml wody
  • sok i miąższ z 2 cytryn
Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na drobne kawałki. Zasypać cukrem i odłożyć na kilka godzin do lodówki (lub na całą noc).
Na patelni podgrzać miód z wodą; gdy się zagotuje zebrać powstałą pianę. Do zagotowanego miodu dodać kawałki brzoskwiń oraz wyciśnięte cytryny. Gotować dalej, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy syrop miodowy z owocami ponownie się zagotuje, łyżką cedzakową wyciągnąć owoce i gotować sam syrop, do czasu aż zgęstnieje.
Dodać ponownie owoce i gotować, co jakiś czas mieszając, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję - jeśli pomimo długiego gotowania dżem jest nadal rzadki, polecam wyłączyć go, ostudzić i wtedy sprawdzić jego gęstość.:)



Mieliśmy kupionych sporo brzoskwiń, więc przy okazji, na próbę, zrobiliśmy jeden duży słoik brzoskwiń w syropie. Stoi jeszcze zamknięty, więc jak nam to wyszło i przepis - innym razem.:)

Pozdrawiamy!

2 komentarze:

  1. Witam!

    Nominowałam Twój blog w The Versatile Blogger Avard.

    Jeśli interesuje Cię ta zabawa, zapraszam na mojego bloga po szczegóły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ten dżemik pasuje idealnie do goferków z poprzedniego wpisu...ja wymiękam- pychota!!!

    OdpowiedzUsuń