Czekośliwka kakaowa
Cały czas trwa u nas sezon na chowanie lata w słoikach.
W kuchni czekają dwie partie brzoskwiń - z jednej jutro zrobimy dżem, który kiedyś dawno temu pojawił się już na blogu, a druga powędruje do słoików w połówkach, zalanych słodkim syropem. :)
Na blogu przepis dla Was, na cudowną słodycz z udziałem śliwek i kakao. Gotowi? :)
Czekośliwka kakaowa - pierwszy z dwóch przepisów na czekoladowe powidła, które pojawią się na blogu.
Składniki:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek. Wraz z resztą składników, umieszczamy w garnku z grubszym dnem, aby w trakcie gotowania nic nie przywarło. Wszystko ze sobą mieszamy; na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Kiedy śliwki puszczą sok, a cukier się rozpuści zdejmujemy z palnika i miksujemy wszystko przy pomocy blendera na gładką masę.
Powidła gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, przez kilka godzin, aż odparuje z nich woda i zrobią się wystarczająco gęste. Mieszamy od czasu do czasu, uważając by nie przywarły do dna.
Gotową czekośliwkę przekładamy do słoików, pasteryzujemy poprzez gotowanie, około 20 minut od wrzenia.
W kuchni czekają dwie partie brzoskwiń - z jednej jutro zrobimy dżem, który kiedyś dawno temu pojawił się już na blogu, a druga powędruje do słoików w połówkach, zalanych słodkim syropem. :)
Na blogu przepis dla Was, na cudowną słodycz z udziałem śliwek i kakao. Gotowi? :)
Czekośliwka kakaowa - pierwszy z dwóch przepisów na czekoladowe powidła, które pojawią się na blogu.
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 3/4 szklanki cukru
- 70 g kakao
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek. Wraz z resztą składników, umieszczamy w garnku z grubszym dnem, aby w trakcie gotowania nic nie przywarło. Wszystko ze sobą mieszamy; na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Kiedy śliwki puszczą sok, a cukier się rozpuści zdejmujemy z palnika i miksujemy wszystko przy pomocy blendera na gładką masę.
Powidła gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, przez kilka godzin, aż odparuje z nich woda i zrobią się wystarczająco gęste. Mieszamy od czasu do czasu, uważając by nie przywarły do dna.
Gotową czekośliwkę przekładamy do słoików, pasteryzujemy poprzez gotowanie, około 20 minut od wrzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz