Czosnek marynowany

Jednym z naszych ulubionych dodatków do sałatek jest marynowany czosnek. Przygotowanie go nie trwa długo (pomijając obieranie ząbków :)) a smak.. sami musicie sprawdzić! ;)





Składniki:

  • czosnek - kilka główek, min. 5 (nam po pierwszej partii została zalewa, więc w sumie zrobiliśmy z 10 szt, ale wszystko zależy od wielkości czosnku)
  • ocet 6% 250 ml
  • woda 250 ml
  • cukier 2 łyżeczki
  • goździki 2 szt
  • ziele angielskie 10 szt
  • olej
Czosnek obieramy. Wodę z octem, cukrem, goździkami i zielem umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zalewy wrzucamy ostrożnie obrane ząbki czosnku i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Całość przelewamy do słoików (goździki i ziele można odłowić), na wierzch nalewamy łyżeczkę oleju. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy.
Nie trzeba dodatkowo pasteryzować.

Komentarze

Popularne posty