Powidła dyniowe
Przepyszne, słodkie i baaardzo jesienne. Na pewno posmakują na kanapce, ale równie dobrze będą pasować do gofrów i.. świątecznego piernika!
Składniki:
Dynię kroimy na małe kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu, aż się rozgotuje. Można rozłożyć gotowanie na dwa dni.
Całkowicie rozgotowaną dynię blendujemy i dodajemy do niej pozostałe składniki; gotujemy dalej na niewielkim ogniu, bez przykrycia, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pamiętajcie, że gorące powidła zawsze są rzadsze niż wystudzone.
Gotowe powidła przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Nie trzeba dodatkowo pasteryzować.
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- kilka szt goździków
Dynię kroimy na małe kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu, aż się rozgotuje. Można rozłożyć gotowanie na dwa dni.
Całkowicie rozgotowaną dynię blendujemy i dodajemy do niej pozostałe składniki; gotujemy dalej na niewielkim ogniu, bez przykrycia, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pamiętajcie, że gorące powidła zawsze są rzadsze niż wystudzone.
Gotowe powidła przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Nie trzeba dodatkowo pasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz