Powidła dyniowe

Przepyszne, słodkie i baaardzo jesienne. Na pewno posmakują na kanapce, ale równie dobrze będą pasować do gofrów i.. świątecznego piernika!



Składniki:
  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 kg cukru 
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • kilka szt goździków

Dynię kroimy na małe kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu, aż się rozgotuje. Można rozłożyć gotowanie na dwa dni.
Całkowicie rozgotowaną dynię blendujemy i dodajemy do niej pozostałe składniki; gotujemy dalej na niewielkim ogniu, bez przykrycia, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pamiętajcie, że gorące powidła zawsze są rzadsze niż wystudzone.

Gotowe powidła przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Nie trzeba dodatkowo pasteryzować.

Komentarze

Popularne posty