Omlet z piekarnika
Jeśli macie ochotę zjeść ciasto na śniadanie, to mamy dla Was przepis idealny! Z życzeniami cudownych i nieśpiesznych poranków. :)
Składniki:
Przygotowujemy owoce i dodatki oraz rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę/naczynie żaroodporne (u nas forma do tarty o śr. 28 cm) smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką.
Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier, ostrożnie, po łyżeczce i miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia.
Masę delikatnie mieszamy z mąką, najlepiej silikonową szpatułką, aby omlet nie stracił na objętości i pozostał puszysty.
Omlet wylewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu, przez 20 minut.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 płaskich łyżek mąki
- 3-4 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- dowolne owoce - my zrobiliśmy wersję jesienno-zimową, z tartym jabłkiem i cynamonem - do zakochania!
Przygotowujemy owoce i dodatki oraz rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę/naczynie żaroodporne (u nas forma do tarty o śr. 28 cm) smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką.
Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier, ostrożnie, po łyżeczce i miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia.
Masę delikatnie mieszamy z mąką, najlepiej silikonową szpatułką, aby omlet nie stracił na objętości i pozostał puszysty.
Omlet wylewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu, przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz