Omlet z piekarnika

Jeśli macie ochotę zjeść ciasto na śniadanie, to mamy dla Was przepis idealny! Z życzeniami cudownych i nieśpiesznych poranków. :)




Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 płaskich łyżek mąki
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • dowolne owoce - my zrobiliśmy wersję jesienno-zimową, z tartym jabłkiem i cynamonem - do zakochania!

Przygotowujemy owoce i dodatki oraz rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę/naczynie żaroodporne (u nas forma do tarty o śr. 28 cm) smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką.
Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier, ostrożnie, po łyżeczce i miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia.
Masę delikatnie mieszamy z mąką, najlepiej silikonową szpatułką, aby omlet nie stracił na objętości i pozostał puszysty.
Omlet wylewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu, przez 20 minut.


Komentarze

Popularne posty