Pizza
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby pizzy! ;)
W naszej kuchni to Marek jest mistrzem drożdżowego ciasta; męska ręka jest do jego wygniatania wprost idealna! ;)
Składniki na ciasto:
Do gotowego zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto powtórnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Z gotowego ciasta formujemy pizzę, po czym do wyboru mamy dwie opcje :)
Opcja 1 - podpieczenie ciasta (jeśli chcemy podać pizzę trochę później, a dodatki nie potrzebują zbyt długiego pieczenia) - wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Dokładamy dodatki i krótko pieczemy, do rozpuszczenia się sera (około 5-10 minut)
Opcja 2 - pieczenie całej pizzy, z dodatkami - gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia ciasta.
Sos pomidorowy (baza naszej pizzy)
Składniki:
Różnią się jedynie gusta w kwestii grubości ciasta; nasze ulubione jest niezbyt cienkie i przyjemnie puszyste.
W naszej kuchni to Marek jest mistrzem drożdżowego ciasta; męska ręka jest do jego wygniatania wprost idealna! ;)
Składniki na ciasto:
- 200 ml ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Pierwsze i najważniejsze - drożdżowe ciasto lubi i potrzebuje ciepła. Nasza kuchnia jest osobnym pomieszczeniem w domu, więc z nagrzaniem jej nie mamy problemu. W kuchniach połączonych z pokojem odstawianie zaczynu lub ciasta do wyrośnięcia jest trudniejsze, ale można poradzić sobie ustawiając miskę na drzwiczkach otwartego, nagrzanego piekarnika.
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zaczynu drożdżowego; drożdże rozrabiamy z wodą, dodajemy cukier oraz 100 g mąki i wszystko razem mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10-15 minut).
Do gotowego zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto powtórnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Z gotowego ciasta formujemy pizzę, po czym do wyboru mamy dwie opcje :)
Opcja 1 - podpieczenie ciasta (jeśli chcemy podać pizzę trochę później, a dodatki nie potrzebują zbyt długiego pieczenia) - wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Dokładamy dodatki i krótko pieczemy, do rozpuszczenia się sera (około 5-10 minut)
Opcja 2 - pieczenie całej pizzy, z dodatkami - gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia ciasta.
Sos pomidorowy (baza naszej pizzy)
Składniki:
- 3 łyżki suszonych ziół włoskich (gotowa mieszanka lub samodzielnie dobrane - bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, papryka, czomber, estragon..)
- 2 łyżki gorącej wody
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki ketchupu
- sól i pieprz do smaku
Zioła wsypać do szklanki, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, do zaparzenia.
W miseczce połączyć koncentrat pomidorowy i ketchup, dodać mieszankę ziół, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodatki to czysta dowolność. :)
Na naszej pizzy często pojawia się gotowany kurczak, ananas, kukurydza, pieczarki, kolorowa papryka i oczywiście żółty ser (pięknie rozpuszcza się ser salami), ale tak naprawdę ogranicza Was tylko wyobraźnia. :)
Komentarze
Prześlij komentarz