Sałatka ogórkowa

Lubicie chować lato do słoików?

Na naszej obowiązkowej corocznej liście widnieje sałatka z ogórków; przepis ten przekazała nam kilka lat temu nasza ukochana Babcia Tereska.

U Babci wszystko smakuje inaczej, lepiej.
Naszej Babci niestety nie ma już z nami, od kilku miesięcy. Zupełnie inaczej czuliśmy się w tym roku przygotowując tę sałatkę.. i pomyśleliśmy, że tak wyjątkowe, a zarazem proste rzeczy trzeba przekazywać dalej. ♥



Proporcje na 1 kg ogórków gruntowych:

  • łyżka soli
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki octu
  • kolorowa papryka
  • 1-2 cebule
Ogórki myjemy, kroimy w plastry (najwygodniej zetrzeć na tarce). Zasypujemy solą, odstawiamy na minimum 4 godziny.
Po tym czasie odlewamy do osobnego naczynia sok, który puściły ogórki.
Paprykę oraz cebule kroimy, w paski, plastry - cokolwiek :)
Mieszamy z ogórkami, a następnie sałatkę wkładamy do słoików.
Cukier rozpuszczamy w occie, łączymy z sokiem z ogórków i tak powstałą zalewę wlewamy do słoików z sałatką.
Słoiki pasteryzujemy, gotując je.


Komentarze

Popularne posty