Tarte buraczki marynowane

Tarte buraczki to jeden z naszych ulubionych zimowych (i nie tylko) dodatków do obiadu.
Do przygotowania tych najsmaczniejszych potrzebujemy.. folii aluminiowej.
Obiecujemy, że buraczki z tego przepisu są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo intensywne w swoim pięknym, buraczkowym kolorze. :)


Proporcje na 5 kg buraków:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową (jak świstak w sreberka ;)) 
Odrywamy paski folii i pakujemy każdego buraczka osobno.


Tak zawinięte buraki układamy na blasze piekarnika i pieczemy w temp. 190°C przez co najmniej godzinę.
Upieczone buraczki zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

 
Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Ja robiłam to w rękawiczkach i Marka dużym fartuchu, aby nie poplamić siebie i ubrań. Skórka z buraczków odchodzi prawie sama; nie używałam noża, ściągałam ją palcami.

Starte buraczki wkładamy do słoików i przygotowujemy zalewę: w kubeczku z dziobkiem mieszamy ocet z cukrem i solą. Gotową zalewę wlewamy do słoików.

Buraczki pasteryzujemy poprzez gotowanie, około 15-20 minut.

Komentarze

Popularne posty