Puszyste ciasto z owocami
Po długiej.. baaardzo długiej przerwie, zdecydowaliśmy się na reaktywację naszego bloga. Wraz z tą decyzją uruchomiliśmy również naszą stronę na Facebooku, o tej samej nazwie - Małżeństwo od kuchni.
Jasne jest, że na powitanie (nawet to ponowne) najlepsze jest ciasto! :)
Zatem witamy Was słodkim i puszystym ciastem z owocami.
Składniki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód).
Myjemy owoce. :)
Do miski wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier i cukier z wanilią. Ucieramy na puszystą masę.
Jeśli ciasto ucieramy mikserem, zmniejszamy jego obroty i po trochu dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Nie przerywając mieszania, cienką strużką wlewamy olej.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny, również stopniowo, po łyżce, cały czas miksując.
Gotowe ciasto przelewamy do formy i układamy na nim owoce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), bez termoobiegu.
Wyjmujemy, studzimy.. choć ciepłe również jest pyszne ;)
Smacznego!
Jasne jest, że na powitanie (nawet to ponowne) najlepsze jest ciasto! :)
Zatem witamy Was słodkim i puszystym ciastem z owocami.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią*
- 1,5 szklanki mąki - pszennej lub kukurydzianej (my użyliśmy właśnie kukurydzianą, dzięki czemu ciasto ma piękny kolor i jest bezglutenowe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju (u nas słonecznikowy)
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego (grecki, bałkański)
- borówki, truskawki, śliwki lub inne dowolne owoce
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód).
Myjemy owoce. :)
Do miski wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier i cukier z wanilią. Ucieramy na puszystą masę.
Jeśli ciasto ucieramy mikserem, zmniejszamy jego obroty i po trochu dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Nie przerywając mieszania, cienką strużką wlewamy olej.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny, również stopniowo, po łyżce, cały czas miksując.
Gotowe ciasto przelewamy do formy i układamy na nim owoce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), bez termoobiegu.
Wyjmujemy, studzimy.. choć ciepłe również jest pyszne ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz