Dżem miodowo - brzoskwiniowy, czyli "ale to już było.." :)
Jeden z dżemów, które w tym roku zrobiliśmy, to dżem brzoskiwniowo - miodowy.
Przepis na niego znajdziecie już na naszym blogu, jednak chcemy przypomnieć go z nowym zdjęciem i dwoma poprawkami. :)
Składniki:
Po upływie tego czasu w garnku z grubym dnem podgrzewamy miód z wodą; gdy się zagotuje zbieramy powstałą pianę. Do zagotowanego miodu dodajemy brzoskwinie oraz sok wyciśnięty z cytryny (można dodać również miąższ).
Dżem gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ponownie się zagotuje, łyżką cedzakową wyciągamy owoce, a sam syrop gotujemy dalej, do czasu aż zgęstnieje.
Owoce możemy lekko zblendować - pozostawiając taką konsystencję jaka nam odpowiada (gładka lub z wyraźnymi kawałkami owoców).
Kiedy syrop jest już dość gęsty, dodajemy ponownie owoce i gotujemy jeszcze przez minimum godzinę.
Jeśli pomimo długiego gotowania dżem jest nadal rzadki, polecamy wyłączyć go, ostudzić i wtedy sprawdzić jego konsystencję.
Przepyszny do kanapek, naleśników, gofrów i czego tylko zapragniecie! ;)
Przepis na niego znajdziecie już na naszym blogu, jednak chcemy przypomnieć go z nowym zdjęciem i dwoma poprawkami. :)
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 100 g cukru (można dać mniej! z tą ilością dżem wychodzi bardzo słodki)
- 100 g miodu
- 100 ml wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny (przy większej ilości brzoskwiń można dodać dwie cytryny)
Po upływie tego czasu w garnku z grubym dnem podgrzewamy miód z wodą; gdy się zagotuje zbieramy powstałą pianę. Do zagotowanego miodu dodajemy brzoskwinie oraz sok wyciśnięty z cytryny (można dodać również miąższ).
Dżem gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ponownie się zagotuje, łyżką cedzakową wyciągamy owoce, a sam syrop gotujemy dalej, do czasu aż zgęstnieje.
Owoce możemy lekko zblendować - pozostawiając taką konsystencję jaka nam odpowiada (gładka lub z wyraźnymi kawałkami owoców).
Kiedy syrop jest już dość gęsty, dodajemy ponownie owoce i gotujemy jeszcze przez minimum godzinę.
Jeśli pomimo długiego gotowania dżem jest nadal rzadki, polecamy wyłączyć go, ostudzić i wtedy sprawdzić jego konsystencję.
Przepyszny do kanapek, naleśników, gofrów i czego tylko zapragniecie! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz